Sari la conținut
Prima pagină » Ihtiosporidioza și Ihtioftiriaza păstrăvilor

Ihtiosporidioza și Ihtioftiriaza păstrăvilor

    bolile pastravului din fermele piscicole

    Ihtiosporidioza păstrăvilor

    Ihtiosporidioza sau ihtiofonoza este o afecţiune a păstrăvilor şi a altor specii de peşti. Peste 70 de specii sunt afectate și este produsă de fungul Ichtyosporidium hoferi. Aceasta atacă musculatura, organele interne (inima, ficatul rinichii, splina), viscerele şi chiar şi branhiile. Ihtiosporidioza se manifestă prin prezenţa unor noduli albi sau cenuşii pe suprafața acestora. Boala este contagioasă şi se ia de la peştii contaminaţi sau de la hrana care conţine viscerele unor peşti bolnavi, purtători de spori. Aceştia din urmă pătrund în sistemul digestiv odată cu hrana. Trec prin pereţii intestinali, trec în sânge şi ajung la organele exemplificate.

    Combaterea bolii nu este posibilă. În ihtiosporidioză este recomandată utilizarea paraclorofenoxentolului în concentraţie de 1 cm3 la 1 litru apă, din care se iau 50 cml şi se amestecă cu 1 litru de apă. Păstrăvii se îmbăiază în soluţie timp de 24-48 de ore. Prevenţia se face prin eliminarea hranei contaminate şi prin izolarea peştilor bolnavi de cei sănătoşi.

    Ihtioftiriaza puietului de păstrăv

    Ihtioftiriaza puietului de păstrăv este o boală foarte periculoasă care se manifestă prin apariţia multor puncte albe pe suprafaţa corpului, identificată adesea cu grişul. Este cauzată de Ichtyophtirius multifiliis ce parazitează peştele fixându-se pe piele şi branhii, inotătoare şi ochi, pătrunzând sub ţesuturi dacă acestea sunt expuse. Când paraziţii ating dimensiunea de 1 mm, după circa două săptămâni, se desprind, cad şi se înmulţesc.

    Combaterea bolii încă de la apariţie se face prin creşterea debitului bazinului şi tratarea păstrăvilor cu verde de malachit 5g la 1000 l apă, timp de 20-30 de minute (atenție: puieţii puternic afectaţi pot muri), cu sare de bucatarie 3 kg la 100 l apă, timp de 30 de minute, sau formol în concentraţie de 0,250 kg la 1 m cub de apă, timp de o oră. Îmbăierea se repetă timp de 3-5 zile, la indicaţiile medicului veterinar.

    Sursa foto: Michael Yero pentru Unsplash