Sari la conținut
Prima pagină » Creșterea păstrăvului » Incubația icrelor

Incubația icrelor

Incubația icrelor de păstrăv se face întotdeauna de către personalul instruit, cu experiență. De la recepție și până la eclozare, fermierul trebuie să aibă în vedere câteva etape care sunt imperios necesare pentru ca efectivul să aibă mortalitate cât mai mică.

Etapele cuprind verificarea temperaturii de incubație, a debitului apei, a oxigenului, ph-ului, iluminatul, dar și a densității icrelor. Oxigenul și pH-ul pot fi măsurate rapid și sigur cu ajutorul oxigenometrelor și a pH-metrelor din portofoliul Dream Fish, care se află în stoc.

Pe lângă acestea, o atenție aparte o are aclimatizarea icrelor de păstrăv, dar și dezinfectarea în prealabil a echipamentelor de incubație.

Temperatura

Temperatura este cel mai important parametru de mediu în legătură cu incubarea icrelor de păstrăv curcubeu. Icrele embrionate pot fi incubate în siguranță în intervalul de temperatură: 4 – 11 grade C (12 grade C) cu temperatura optimă de incubare în intervalul: 6 – 8 grade C. Deși incubarea și eclozarea la temperaturi peste 11 grade C pot avea ocazional succes, riscul de eșec este semnificativ. Furnizorii nu oferă garanții privind rezultatele eclozării, supraviețuirea etc. în aceste condiții.

Debit apă, oxigen, pH, densitate

Fluxul optim de apă va depinde de echipamentele de incubație efective, dar o regulă generală este de nu mai puțin de 1 litru / minut / litru de icre.

Când a fost asigurat schimbul corect de apă în micromediulicrelor, o concentrație de oxigen rămâne crucială pentru dezvoltarea normală și pentru eclozare. Se recomandă 8 mg oxigen/litru. Dacă icrele sunt sufocate într-un stadiu incipient, pur și simplu vor muri. Nu se recomandă utilizarea oxigenului lichid sau sub presiune.

Valoarea pH-ului în afara intervalului 6,2 – 7,2 trebuie evitată, toxicitatea valorilor extreme ale pH-ului va depinde totuși de alți factori de mediu, cum ar fi diverși ioni de metal și dioxid de carbon.

Icrele trebuie ținute în condiții de întuneric până la etapa de înot și prima hrănire, apoi lumina slabă poate fi menținută 24 de ore pe zi pentru a maximiza rata de creștere.

Densitatea optimă a icrelor de păstrăv depinde de incubatorul folosit, dar pentru incubație se recomandă în general un strat de max. 3 – 5 icre grosime.