Sari la conținut
Prima pagină » Dezinfectanți piscicultură

Dezinfectanți piscicultură

Curățarea bazinelor piscicole și a echipamentelor și dezinfectarea acestora sunt măsuri cruciale în acvacultură. Aceste măsuri nu fac decât să păstreze efectivul piscicol sănătos, dar și să prevină răspândirea bolilor. Dezinfectarea în fermele piscicole trebuie realizată cu mare atenție, având în vedere impactul asupra ecosistemului acvatic și asupra sănătății peștilor și a oamenilor. Utilizarea de substanțe chimice trebuie să fie controlată riguros pentru a preveni contaminarea apei și afectarea altor specii acvatice.

Etape în procesul de dezinfecție

Ca în orice domeniu în care se lucrează cu organisme vii, fermele piscicole se pot contamina cu agenți patogeni, precum bacterii, viruși, paraziți sau fungi, care pot afecta sănătatea peștilor și pot duce la pierderi economice semnificative.

Dezinfecția este folosită ca instrument comun de gestionare a bolilor în aceste ferme. Poate fi folosită ca o practică de rutină în programele de bio-securitate concepute pentru a exclude anumite boli și ca măsură sanitară de rutină utilizată pentru a reduce incidența bolilor în ferme. Poate fi utilizat în eforturile de eradicare a unor boli extrem de contagioase, precum Septicemia Hemoragică Virală.

Procesul de dezinfectare nu este doar despre aplicarea oricărui dezinfectant chimic în apa din bazine. Este un proces amplu și constant în care dezinfecția pornește de la icrele embrionate de pește și până la echipamentul personalului din piscicultură. Protocolul fundamental în dezinfecție este eliminarea tuturor microbilor care pot cauza boli. După ce resturile organice sunt îndepărtate, echipamentul și instalația sunt dezinfectate. Iată care sunt pașii de urmat:

  1. Curățarea resturilor organice de pe suprafețe / bazine.
  2. Spălarea bazinelor, a grătarelor de filtrare, hrănitori, mincioguri etc cu detergent special
  3. Clătirea cu apă curată
  4. Aplicarea unui dezinfectant corespunzător la concentrația recomandată, cu timp de acționare. În prealabil, au fost îndepărtate toate animalele acvatice (atât moarte, cât și vii) din unitate.
  5. Clătirea cu apă curată.

Metode de dezinfecție

Alegerea procedurilor de dezinfectare depinde de dimensiunea, tipul și natura materialelor și a instalațiilor de dezinfectat și de substanțele disponibile legal într-o țară. Suprafețele de dezinfectat pot include material textile, suprafețe dure (bazine din beton, bazine de polipropilenă, mincioguri, sortatoare pește din inox etc) sau materiale permeabile (bazine din pietriș). Dezinfecția este mai dificilă pe suprafețele permeabile și necesită mai mult timp. În cazul bazinelor de pământ este, desigur, nerecomandată. Materialele și echipamentele de lucru în piscicultură ar trebui să fie curate și dezinfectate pentru fiecare lot nou de pește.

În ceea ce privește dezinfectarea propriu-zisă, iată ce anume trebuie să aveți în vedere:

Apa din sistemele recirculante sau din bazinele de creștere a peștelui trebuie dezinfectată periodic, înainte de fiecare populare. Unele dintre metodele utilizate includ filtrarea apei pentru îndepărtarea componentelor grosiere (ex. filtru tobă mecanic), utilizarea razelor UV (radiații ultraviolete) pentru eliminarea bacteriilor și virusurilor sau utilizarea de substanțe chimice (ex. cloramină, acid peracetic) pentru a distruge agenții patogeni.

Se folosesc soluții de dezinfectant de amploare industrială, testate în acvacultură sau recomandate de un inginer piscicol / medic veterinar, care trebuie să fie sigure pentru mediu, pești și oameni.

Cloramina T

Dezinfecția cu Cloramina T este o practică obișnuită în acvacultură pentru dezinfectarea apei și a bazinelor pentru pești, dar și a echipamentelor. În concentrația recomandată de producător, aceasta combate bolile parazitare și bacteriene.

Cloramina T (Halamid) poate fi manipulată prin utilizarea echipamentului personal de protecție standard. Este alternativa sigură pentru substanțele chimice tradiționale și mai periculoase de pe piață. Este non-toxică dacă este folosită corespunzător și biodegradabilă. Aceasta este disponibilă la găleată de 2 kg sau la sac de 25 kg, sub formă de pulbere albă, cristalină.

Bazinele de creștere a peștelui, incubatoarele pentru icre de păstrăv, pipetele de colectare a icrelor „albe” sau minciogurile trebuie spălate și pot fi dezinfectate în mod regulat cu Cloramina T. Dacă într-o fermă piscicolă a apărut deja un focar de boală, peștii infectați pot fi tratați prin băi de dezinfectare, pentru a limita răspândirea bolii. În acest caz, concentrația substanțelor folosite va fi mai mică decât în cazul dezinfectării echipamentelor de lucru sau a bazinelor după golire. (vezi concentrațiile necesare, aici)

În acvacultură, Cloramina T este folosită în prevenirea și tratarea bolilor cauzate de În acvacultură, Cloramina T este folosită în prevenirea bolilor cauzate de:

Bacterii - Aeromonas salmonicida (Furunculoza), Flexibacter maritimus (Marine columnaris), Flavobacterium branchiophilum (BGD), Flavobacterium columnaris (Boala columnara), Vibrio anguillarum (Vibrioza), Vibrio harveyi, Vibrio salmonicida, Yersinia ruckeri (Gura rosie)Virusuri - Infectious Pancreatic Necrosis (IPN), Infectious Salmon Anaemia (ISA)Fungi - SaprolegniaParaziți - Gyrodactylus salaris, Ichthyobodo necator (Costia), Ichthyophthirius multifilis, Neoparamoeba pemaquidensis, Trematode

Substanțele pe bază de iod

Substanțele pe bază de iod (iodofore) sunt cele mai frecvente substanțe chimice utilizate pentru dezinfectarea icrelor embrionate în acvacultură, în special la Salmonide. Icrele embrionate de păstrăv Aqua Search vin gata dezinfectate și cu certificat care atestă lipsa bolilor. Este însă întotdeauna recomandat ca după fiecare incubație a icrelor, să fie dezinfectate cutiile incubatoarelor în care acestea au eclozat, deoarece materia organică rămasă în urma eclozării poate dezvolta bacterii și fungi (ex. mucegaiul icrelor de păstrăv).

Referitor la dezinfecția cu iod a icrelor, acesta nu poate împiedica transmiterea verticală a agentului patogen bacterian și viral, deoarece agentul patogen este prezent în cadrul icrelor embrionate. De exemplu, transmiterea Renibacterium salmoninarum și a virusului necroza pancreatic infecțios.

În comparație cu Cloramina T, iodul este extrem de toxic pentru animalele acvatice și, pentru a preveni accidentele grave care ar putea rezulta dintr-o eroare de manipulare, se recomandă folosirea lui în concentrația recomandată de medicul veterinar.

Acidul peracetic

Acidul peracetic este un alt dezinfectant des folosit în acvacultură. Cunoscut și sub numele de DETOX DT400, acidul peracetic are acțiune antibacteriană largă și este folosit pentru curățarea bazinelor și a echipamentelor piscicole. La fel ca și Cloramina T (Halamid), are impact minim asupra mediului înconjurător și acționează prin degajarea oxigenului si a altor substanțe complet biodegradabile în aer și apă, fără a afecta peștii. Acidul peracetic este folosit pentru prevenirea și tratarea peștilor de boli cauzate, ca și în cazul Cloraminei T, de aceleași bacterii, fungi sau virusuri.

Sarea gemă în acvacultură

Deși nu se încadrează la categoria dezinfectanților, o altă practică utilă este adăugarea unui bulgare de sare gemă pe canalul de alimentare a apei din bazinul cu pești, cel puțin o data pe luna în perioada când temperatura apei depășește 15 grade Celsius. Este o metodă sigură tradițională care, prin ridicarea ușoară a salinității apei, inhibă dezvoltarea unor factori patogeni.

Dezinfectarea iazurilor mari cu fund de pământ sau a lacurilor mici (de ex. bălțile cu crap folosite pentru pescuitul sportiv) pentru eradicarea agenților patogeni poate fi problematică din cauza dimensiunii lor și a volumului de apă dulce pe care o conțin. Cu toate acestea, dacă drenarea apei se face corect, iar efectivul de crap a fost scos în siguranță, fundul de pământ al bălții poate fi tratat cu var și nepopulat o perioadă de timp.

Toate produsele utilizate pentru dezinfecție trebuie să fie utilizate și eliminate în conformitate cu recomandările producătorilor. De asemenea, orice orientări privind sănătatea și siguranța ar trebui, de asemenea, să fie respectate îndeaproape. De aceea, la Dream Fish, un inginer piscicol vă oferă consultanță de specialitate în folosirea oricăror tratamente și dezinfectanți.

Concluzie

Practicile din acvacultură ar trebui să fie menținute în mod corespunzător pentru viabilitatea acestei industrii. Astfel, numai produsele aprobate din punct de vedere științific să fie utilizate în fermele de creștere și procesare ca tratamente sau dezinfectanți.

Pe lângă dezinfectare, este important să se adopte măsuri preventive, cum ar fi gestionarea adecvată a densității populației de pești, alimentația corespunzătoare, schimbările de comportament ale peștilor, menținerea unui mediu de apă curat și oxigenat și evitarea pe cât posibil a manipulării din timpul mutărilor și a transportului.

Dezinfectanții utilizați în acvacultură ar trebui să aibă puține sau deloc pericole pentru mediu și siguranță umană. Substanțe precum Verdele de Malachit sunt interzise în Uniunea Europeană, din cauza toxicității sale ridicate. Aceasta intră în carnea de pește (și rămâne cel puțin 12 luni), ajung apoi în consumul uman, provocând boli digestie și având chiar efecte cancerigene. Acvacultura este o industrie în curs de dezvoltare în țara noastră, de aceea, siguranța, întâi de toate, este necesară în fiecare etapă a producției.