Sari la conținut
Prima pagină » Creșterea păstrăvului » Bolile păstrăvului

Bolile păstrăvului

Popularea excesivă a bazinelor piscicole poate duce la mortalitate sau la boli pești. La fel și condiţiile de mediu, nutriţia necorespunzătoare sau agenţii patogeni caracteristici speciei.

Manipularea excesivă, creşterea densităţii pe metrul pătrat, fluctuaţii ale temperaturii şi oxigenării apei, supraalimentarea şi subnutriţia peştilor sunt câţiva factori care favorizează apariţia bolilor.

În fermele piscicole există amenințări frecvente la adresa sănătății peștilor, inclusiv cele cauzate de bacterii, viruși și paraziți. Infecțiile virale sunt deosebit de periculoase. Peștii care supraviețuiesc infecțiilor pot fi purtători ai virusurilor și îi pot transmite animalelor neinfectate.

În plus, substanțele chimice prezente în bazine după igienizare le pot irita pielea și membranele mucoase, la fel ca atunci când suferă de răni.

Unele bacterii trăiesc în mod obișnuit în tractul digestiv al acestor pești, fără să le facă vreun rău și fiind de fapt benefice în unele cazuri. În condiții de stres, aceste bacterii pot deveni dăunătoare animalelor și pot fi de fapt cauza unor infecții grave.

Cat de virulent este agentul patogen care provoacă boli pesti este un factor cheie. Acestea includ în primul rând rezistența animalelor la boli. Și nivelul de stres la care au fost supuse în urma manipulării sau a transportului.

Aici veți afla informații esențiale despre principalele boli ale peștilor, simptome, cauze și tratamente, oferite de specialiști în ihtiopatologie.