Sari la conținut
Prima pagină » Saprolegniaza sau mucegaiul icrelor de păstrăv

Saprolegniaza sau mucegaiul icrelor de păstrăv

    Mucegaiul icrelor de pastrav

    Saprolegniaza sau mucegaiul icrelor de păstrăv este o boală produsă de o ciupercă numită Saprolegnia sau Achlya. Apare adesea în perioadele când apa este cea mai rece. Fungile se găsesc uneori în orice mediu acvatic şi nu afectează peştii,  aceştia fiind protejaţi de stratul de mucus natural. Când acest înveliş este afectat, ciupercile pătrund în ţesuturile expuse. Aproape fiecare peşte de apă dulce este expus măcar odată în viaţă la una dintre speciile de fungi, mai ales în prima parte a vieţii. Infecţia  cu saproleginia este denumită Saprolegnianina şi se manifestă ca nişte pete gri, filamentoase, ca tufele de bumbac. La peşti, saprolegnia afectează epiderma, începând cu capul sau înotătoarele, şi se întinde pe întreaga suprafaţă a corpului.

    Saprolegniaza afectează icrele moarte din incubatoare şi se manifestă prin filamente ţesute ca de vată care se răspândesc apoi la icrele sănătoase. În bazine, mucegaiul atacă reproducătorii răniţi în timpul luptelor de împerechere. Apare și atunci când sunt răniți după mulgerea de toamnă (păstrăv indigen şi păstrăv fântânel) şi de primăvară (păstrăv curcubeu). Sau la cei stresaţi, cu o imunitate scăzută. Peştii afectaţi de Saprolegnia, cu excepţia celor aflaţi în stadiul foarte avansat de boală, se pot consuma.

    Tratament

    Primul pas este izolarea peştilor bolnavi deoarece aceştia îi pot contamina şi pe cei sănătoşi, chiar dacă nu prezintă leziuni vizibile. Bazinul în care sunt mutaţi trebuie să aibă o temperatură asemenatoare cu cea din care au fost aduşi, cu apă curată. Substanţe eficiente impotriva acestei infecţii sunt verdele de malahit, albastrul de metilen, metaphenul şi chiar băile cu sare.

    Prevenția mucegaiului la icre se face prin bai cu verde de malachit de 2 ori pe săptămână, timp de 30 de minute. Concentraţia băii este de 1g verde de malachit la 200 l apă. Când boala se află la început şi filamentele ca de vată sunt la suprafaţă, ea este uşor de tratat. În acest stadiu, peştilor afectaţi li se aplică un alt tratament, o baie timp de 20 de minute într-o soluţie de 3 kg sare de bucătărie la 100 l apă. Baia se repetă 3 zile la rând.

    Sursa foto: https://www.researchgate.net/