Incubaţia icrelor

După ce aţi trecut prin procesul de recepţionare şi numărare a icrelor, este momentul introducerii lor în cutiile de incubaţie. Că orice alt pas din procesul de incubaţie, şi acesta trebuie făcut cu mare atenţie şi grijă, doar de către personal instruit.  Există multiple variante de incubaţie, tipurile folosite cel mai des sunt:

  • Incubatoare orizontale
  • Incubatoare Zugg-Weiss
  • Incubatoare verticale

Că în cazul majorităţii proceselor din acvacultură, simplitatea are câştig de cauza şi toate cele trei tipuri de sisteme de incubaţie fac exact asta. Cheia unui sistem de incubaţie este asigurarea unui debit de apă suficient, implicit oxigenare propice pentru toate icrele pentru întreaga perioadă. O lipsă de oxigen va duce la mortalităţi în întreagă populaţie. Un alt aspect important în procesul de incubaţie este menţinerea unităţilor curate, ce înseamnă recoltarea icrelor moarte şi cojilor icrelor în urmă eclozarii cât mai repede posibil. Prezenţa icrelor moarte va duce la apariţia ciupercilor (vezi Saprolegna sp.) în incubatoare ce va duce la mortalităţi excessive, inclusiv la icrele bune.

Recepţionarea şi numărarea icrelor

Recepţionarea icrelor

Imediat ce icrele au ajuns la fermă, recomandăm să verificaţi integritatea ambalajului şi a icrelor. Este important să aveţi făcute măsurătorile parametrilor din casă de incubaţie, inclusiv temperatura apei şi oxigenul solvit. Luându-vă aceste măsuri este important nu numai pentru propriul registru, dar şi pentru paşii următori ai incubaţiei icrelor şi în acelaşi timp ne permit să diagnosticăm cauza oricăror probleme ce pot apărea la elozarea lor.

Deschiderea cutiilor

Clienţii trebuie să aibă o atenţie sporită la deschiderea fiecărei cutii cu icre.

Aclimatizarea icrelor

După ce aţi deschis cutiile trebuie să pregătiţi icrele pentru a le introduce în cutiile de incubaţie şi este esenţial să le egalizaţi temperatura cu cea a apei din incubatoare. Egalizarea temperaturii înseamnă să aduceţi treptat temperatura icrelor la cea a apei. Icrele vor sosi în cutii izoterme cu gheaţă la +/- 4°C şi recomandăm că modificarea temperaturii icrelor (dacă este cazul) să se facă fara grabă, cu 1°C pe ora.

Apă pentru incubaţie

Deoarece un start bun este critic pentru o creştere şi supravieţuire pe termen lung şi pentru că peştii sunt mai predispuşi la boli şi probleme de manipulare în primele stadii de viaţă, este foarte important să folosiţi doar apă de cea mai bună calitate pentru incubaţie (de preferat, apă de izvor). Ideal, sistemele de incubaţie ar trebui să fie de tipul orizontal şi să folosească apă rece şi fără agenţi patogeni. Temperatura ideală a apei pentru incubatia icrelor de păstrăv curcubeu este de 8 – 12°C, dar variaţii în intervalul 4 – 18°C sunt permise dacă măsurile de precauţie necesare sunt luate. Un program strict de bio-securitate trebuie impus în casă de incubaţie pentru a limita posibilitatea introducerii bolilor. Acest program ar trebui să includă cel puţin o dezinfecţie a picioarelor şi mâinilor personalului ce deserveşte casa de incubaţie şi a echipamentelor folosite exclusiv pentru incubaţie.

Dezinfecţia

Toate icrele livrate de către Dream Fish au fost dezinfectate cu o soluţie iodoforă 100 ppm înaintea introducerii în incubatoare şi, din nou, înaintea ambalării. Este foarte important să reţineţi că icrele nu trebuie dezinfectate cu 5 zile înainte de eclozare. Acest lucru poate provoca mortalităţi excesive sau eclozare prematură. Icrele sunt livrate la 245 grade-zile, asta înseamnă că mai sunt necesare ~65 grade-zile (6.5 zile la 10°C) pentru a ecloza.

Numărarea icrelor

După ce icrelor le-au fost egalizată cu succes temperature apei şi au fost rehidratate, puteţi să le număraţi. Diverse metode pot fi folosite pentru numărarea icrelor: măsurarea volumetrică, cântărirea etc. Indiferent de metodă folosită, recomandăm să repetaţi procesul de cel puţin 3 ori pentru a fi siguri de rezultat.