Sari la conținut
Prima pagină » Principii de furajare ale păstrăvului şi factori de conversie

Principii de furajare ale păstrăvului şi factori de conversie

    plan de furajare pastrav

    Principiile de furajare ale păstrăvului și factorul de conversie sunt noțiuni care nu ar trebui să lipsească din cunoștintele unui fermier piscicol. Factorul de conversie reprezintă cantitatea de furaj folosită pentru obţinerea unui kg de peşte. Această valoare este orientativă şi variază de la fermă la fermă, în funcţie de parametrii apei şi principiul de furajare folosit.

    În fişele tehnice ale furajelor veţi găsi şi un tabel de furajare exprimat în procente din biomasă / zi, în funcţie de greutatea peştilor şi temperatura apei.

    Principii de furajare ale păstrăvului

    Există două principii de furajare ale păstrăvului de bază, utilizate în funcţie de obiectivul propus:

    1. În cazul în care calculăm raţiile zilnice în funcţie de tabelele de furajare, vom obţine cel mai scăzut factor de conversie. Nu vom avea ritmul de creştere cel mai rapid.

    De exemplu, în cazul furajului Optiline, folosind informaţiile din fişa tehnică. Putem obţine un factor de conversie de 0,85-0,9 (adică sunt necesare 0,85-0,9 kg de furaj pentru obţinerea unui kg de păstrăv).

    1. În situaţia în care suntem nevoiţi să aducem pătrăvul la greutatea de livrare cât mai repede (peste 250 g), putem folosi cel de-al doilea principiu de furajare la discreţie. În această situaţie, păstrăvul va alege cât să consume, în funcţie de apetit şi necesităţi. Niciodată nu va consuma mai mult decât este nevoie.

    Această situaţie este utilă păstrăvăriilor din zonele în care sezonul de furajare durează puţin (7-8 luni pe an).  Are loc datorită condiţiilor climatice (temperatură scăzută iarna, apă rece, bazine îngheţate), pentru a scurta durata ciclului de producţie. Urmând acest principiu de furajare, în cazul produsului Optiline, factorul de conversie tinde sa crească, ajungând și la 1:1.

    Totuşi, nu se recomandă furajarea la discreţie în cazul furajelor cu grăsime de peste 20% dacă temperatura apei depăşeste 18 grade C. Vă recomandăm să folosiţi raţiile din tabelele de furajare sau un furaj cu o cantitate mai mică de grăsime. Cum ar fi Classic Extra (12% grăsime brută).

    Pentru a stabili care este furajul cel mai potrivit fermei piscicole şi programul corect de furajare pentru obţinerea rezultatelor optime, vă rugăm să ne contactaţi.