Principii de furajare ale păstrăvului şi factori de conversie

Factorul de conversie reprezintă cantitatea de furaj folosită pentru obţinerea unui kg de peşte.  Această valoare este orientativă şi variază mult de la fermă la fermă în funcţie de parametrii apei şi principiul de furajare utilizat.

În fişele tehnice ale furajelor veţi găsi şi un tabel de furajare exprimat în procente din biomasă / zi, în funcţie de greutatea peştilor şi temperatura apei.

Există două principii de furajare de bază, utilizate în funcţie de obiectivul propus:

  1. În cazul în care calculăm raţiile zilnice în funcţie de tabelele de furajare, vom obţine cel mai scăzut factor de conversie, dar nu vom avea ritmul de creştere cel mai rapid.

De exemplu, în cazul furajului Optiline, folosind informaţiile din fişa tehnică, putem obţine un factor de conversie de 0,85-0,9 (înseamnă că sunt necesare 0,85-0,9 kg de furaj pentru obţinerea unui kg de păstrăv).

  1. În situaţia în care suntem nevoiţi să aducem pătrăvul la greutatea de livrare cât mai repede (peste 250 g), putem folosi cel de-al doilea principiu de furajare şi anume: furajare la discreţie. În această situaţie, păstrăvul va alege cât să consume, în funcţie de apetit şi necesităţi. Niciodată el nu va consuma mai mult decât este nevoie.

Această situaţie este utilă păstrăvariilor din zonele în care sezonul de furajare durează puţin (7-8 luni pe an) datorită condiţiilor climatice (temperatură scăzută iarna, apă rece, bazine îngheţate), pentru a scurta durata ciclului de producţie. Urmând acest principiu de furajare, în cazul produsului Optiline, factorul de conversie tinde sa crească, putand ajunge la 1:1.

Totuşi, nu se recomandă furajarea la discreţie în cazul furajelor cu grăsime de peste 20% dacă temperatura apei depăşeste 18 grade C. În acest caz, vă recomandăm fie să folosiţi raţiile conform tabelelor de furajare, fie să utilizaţi un furaj cu o cantitate mai mică de grăsime, cum este Classic Extra (12% grăsime brută).

Pentru a stabili care este furajul cel mai potrivit pentru necesităţile fermei dvs. piscicole şi programul corect de furajare în vederea obţinerii rezultatelor cele mai bune, vă rugăm să ne contactaţi.